facebook

Информация

Кръгла маса „Съвременната жена –фактор в науката, бизнеса и обществото” в Бургас

DSC 9688Регионалният академичен център на БАН в Бургас и Търговско-индустриалната камара организираха на 9 март 2017 г. кръгла маса на тема „Съвременната жена –фактор в науката, бизнеса и обществото”.Ежегодната среща е в изпълнение на споразумение за сътрудничество между двете институции и даде фокус върху актуални въпроси, свързани с участието на жените в науката, бизнеса, обществения живот и предизвикателствата на бъдещето.

Специален гост на форума бе акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН в периода 2012 – 2016 г. и настоящ зам.-директор на Института по металознание при БАН. Бизнесдами от региона, представители на научните среди от университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Буртас и Бургаски свободен университет, директори на държавни институции, представители на неправителствени организации участваха активно в кръглата маса.

DSC 9734Проф. Севдалина Турманова, регионален координатор на БАН за Бургаска област, откри срещата, а след дискусиите представи фотоизложба със заглавие "Жените в математиката". Снимките на дамите, работещи в областта на точните науки, са дело на изявената фотографка Noel Tovia Matoff. Комбинирани с интервюта с всяка от тях, фотосите са поместени в книга, представена от университета в Потсдам, Германия. Българската следа в "Жените в математиката" е на проф. дмн Стефка Буюклиева – освен една от 13-те дами в изложбата, тя е и координатор на регионалното представителство на БАН във Велико Търново.

Изложбата ще остане в залата на Регионална библиотека „Пейо Яворов“-Бургас на ул. „Булаир „ от 10 до 31 март 2017 г.