facebook

Информация

Изложба представя архитектурни шедьоври на Колю Фичето в Разград

e39d8baa3fb20c84f0cf283fab23df09Организатори на събитието са Регионален академичен център – Разград, Институт по математика и информатика при Българска академия на науките, Регионален исторически музей - Велико Търново и любезен домакин е Художествена галерия “Проф. Илия Петров” гр. Разград. Изложбата се откри на 15.02.2017 г. в Художествена  галерия “Проф. Илия Петров” гр. Разград. Тя е посветена на архитектурно-строителното дело на майстор Никола Фичев (Уста Колю Фичето).

Експозицията е част от проекта „Майсторът и времето“, по който е цифровизирано архитектурното творчеството на Колю Фичето. Изложбата представя някои от най-популярните архитектурни шедьоври на Колю Фичето. Снимки, рисунки, схеми, текстове, подредени на 15 платна, разказват за резултатите по проекта, започнал като част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.

Сред представените обекти са Къщата с маймунката, ханът на Хаджи Николи, църквата „Св. Спас“, старият катедрален храм „Рождество Богородично” във Велико Търново, Преображенският манастир, Килифаревският манастир, покритите мостове в Ловеч и Белене, църквата „Св. Троица” в Свищов и др.

Експозицията е подготвена преди четири години по случай 150-годишнината от построяването на църквата „Св. Спас” и 100 г. от разрушителното земетресение в старата столица, станало на 1 юни 1913 г. Най-интересните документи в нея са предоставени от историческите музеи във Велико Търново, Дряново, Свищов и Ловеч. По изложбата са работили Галя Чохаджиева и Стефка Кънчева. Фотографиите са дело на Генчо Петков. Дигитализацията са направили доц. Галина Богданова и Николай Ноев, които са подбрали кадри от вече несъществуващи сгради.

Гражданите и гостите на Разград могат да видят експозицията за първи път, благодарение на сътрудничеството между Художествена галерия “Проф. Илия Петров”, Регионален академичен център – Разград и Община Разград.