facebook

Институтът по невробиология - БАН отбеляза своята 70-годишнина

Вторник, 05 Декември 2017

DSC 0055Институтът по невробиология – БАН чества своята 70-годишнина от основаването си на 1 декември с тържествено събрание в Големия салон на Българска академия на науките. По време на тържеството Институтът удостои с почетни грамоти всички дарители от Фонда на ИНБ – БАН за подпомагане на млади учени и Фонда за подпомагане на изследователската дейност и подобряване на условията на труд, както и хора, които са допринесли за съществуването на Института. Връчиха се и награди за млади учени, както и наскоро учредената Награда на директора за млад учен на името на проф. Веселин Петков.

DSC 0016Акад. Радомир Радомиров изнесе обширен доклад за историята на Института до момента на неговото преименуване през 2007 г. и за най-големите открития на учените, работещи в него. Той изтъкна основните научни дейности, фокусирани в широкия диапазон на невронауките – неврофизиология, неврофармакология, невротоксикология, психофармакология и психофизиология. Над 85 % от международните проекти на Института са в областта на невробиологичните механизми на регулацията на организма.

Директорът проф. Рени Калфин представи дейността на Института по невробиология в наши дни. Характерното за него е , че той представлява една сплав от различни учени с различни специалности. Това са биолози, хуманни лекари, химици, физици и инженери. Всичко това предполага една интердисциплинарност на изследванията, като стратегическа цел на Института по невробиология е изучаването на основни невробиологични регулаторни механизми, които се изследват при здраве, естествени процеси на развитие и стареене и социално значими заболявания... И допълни, че всичко това е насочено към подобряване на качеството на живота на човека.

DSC 0076В рамките на честването, на 31 ноември и 1 декември в Центъра за обучение – БАН се състоя и юбилейна научна конференция с международно участие. В нея бяха представени доклади на учени от Израел, Великобритания, Италия, Гърция, България и други.