facebook

Тринадесета международна конференция КОСМОС, ЕКОЛОГИЯ, СИГУРНОСТ – SES 2017

Понеделник, 06 Ноември 2017

DSC03245Тринадесетата международна конференция „КОСМОС, ЕКОЛОГИЯ, СИГУРНОСТ – SES 2017”, организирана от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ – БАН) се състоя на 2 и 3 ноември в Руския културно-информационен център в София. Тази година събитието бе посветено на 60-годишнината от извеждането в орбита на първия изкуствен спътник на Земята и на 45 години от обявяването на България за космическа държава. Съорганизатори са Българското астронавтическо дружество и Представителството на РОССОТРУДНИЧЕСТВО в България, а финансовата подкрепа е от фонд „Научни изследвания“.

Конференцията откри председателят на Организационния комитет и директор на ИКИТ-БАН чл.-кор. Петър Гецов. Поздравления отправиха: съветникът по отбрана на президента на Република България – Илия Милушев, зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, заместник председателят на БАН чл.-кор. Костадин Ганев и представители на над 10 наши и чуждестранни университети и научни организации. Присъстваха също така и представители на ръководствата на университети и научни институти, наши и чуждестранни учени, специалисти и гости.

Завеждащият отдел „Наука и образование“ на РКИЦ д-р Константин Пеев изрази задоволство от многогодишното ползотворно сътрудничество между ИКИТ-БАН и РКИЦ, като специално благодари на учени от Института за участието в инициативите на Авиокосмическия център и планетариума (АКЦП) към Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“.

Бяха изнесени и представени на постери повече от 80 доклада с автори и съавтори от над 20 страни. По линия на образователна инициатива „Космическо училище“ и по повод на 60-годишнината от извеждането на орбита на първия изкуствен спътник на Земята се проведе кръгла маса на тема „Космическите науки и технологии, тяхното място и роля в средното образование в България“. Събитието бе поздравено с поздравителен адрес от Руската държавна корпорация по космическа дейност РОСКОСМОС, подписан от нейния изпълнителен директор по комуникации И.Ю. Буренков. Другото съпътстващо мероприятие беше „Ден на отворени врати EEOBSS (http://eeobss.space) под надслов "Моята среща със Земята от Космоса" с изложба на ученически рисунки и церемония по награждаване на участници в конкурс за есе, стихотворение и рисунка по проект EEOBSS изпълняван по програмата PECS на Европейската космическа агенция (ЕКА).

По традиция конференцията бе съпътствана от изложба с рисунки от доц. Петър Стоянов, озаглавена „Сезони“.