facebook

Посещение в БАН на посланика на Република Турция Н.Пр. Сюлейман Гьокче

Вторник, 06 Юни 2017

bas DSC09384Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски се срещна с посланика на Република Турция Н.Пр. Сюлейман Гьокче в Българската академия на науките.  Научното сътрдуничество между Академията и и турски научни институции беше предмет на разговора.

Първата спогодба на БАН с Турския национален център за научни и технологични изследвания (ТЮБИТАК) е подписана през 1998 г. Тази организация е международно признат и най-авторитетен научен център в Турция, който по структурата си е сходен с БАН със своите крупни 16 научноизследователски института и помощни звена. Два института на Академията си сътрудничат по съвместни проекти с Университет Билкен и Анадолу Университет, още три института са в процес на договаряне на съвместно сътрудничество по проекти от взаимен интерес.

Освен С ТЮБИТАК, БАН развива сътрудничество с Турската академия на науките (ТЮБА) и други институции и университети във връзка с двустранни научни срещи (симпозиуми, конференции и семинари) и обмен на учени, публикации и информация.