facebook

Регионалните академични центрове на БАН се включват в инициативата „Силни региони за силна икономика“

Петък, 21 Април 2017

Vr-DSC09037Националният бизнес форум ще се проведе в 20 общини в страната

Регионалните академични центрове на БАН (РАЦ) се включват в инициативата Национален бизнес форум „Силни региони за силна икономика“, която ще се проведе в 20 общини в страната от 20 април до 30 юни 2017 г.  Целта е да засили взаимодействието между общините и бизнеса, както и съвместната работа с държавната администрация и да се засегнат основни тези за развитието на икономиката.

Враца е домакин на първата от поредицата срещи, която се проведе на 20 април, в конферентната зала на общината. Националната академична мрежа на БАН и възможностите за взаимодействие с бизнеса представи главният координатор на Регионалните академични центрове на БАН проф. д.ф.н. Петър Петров.

Vr-DSC09015Българската академия на науките подписа споразумения за сътрудничество с ръководствата на университети, общини, областни управи и търговско-промишлени палати в 16 града, посочи той в изказването си. Проф. Петров подчерта, че целта на тази инициатива на Академията е достиженията на българската наука да стигнат до най-отдалечените кътчета на страната. Той обясни, че партньори могат да бъдат филиали, лаборатории, университети, колежи и техникуми, музеи, читалища, иновативни и друг вид фирми.

Заместник-кметът на Враца Мария Попова, областният управител Момчил Младенов и евродепутатът Андрей Новаков участваха във форума. Регионалният координатор на РАЦ - Монатана инж. Валери Георгиев запозна участниците с дейността на центъра.

На 21 април в хотел „Ростов“ в Плевен ще се състои вторият от поредицата форуми. В него ще участва главният координатор на Национална академична мрежа на БАН проф. д.ф.н. Петър Петров и проф. Мария Средкова, която ще представи дейността на Регионалния академичен център на БАН в Плевен.Vr-DSC09012

Списание „Бизнес Клуб“ е организатор на форума с партньори местните власти, БТПП, АИКБ, БСК, ИПИ, ОБК, НСМСБ, ИАНМСП и др. Експертни екипи и представители на държавните институции ще представят пред местния бизнес  полезна информация, свързана с различни форми на финансиране, най-актуалното за европроектите, международни пазари, тенденциите в маркетинга, иновациите и други.