facebook

Институтът по металознание получи Почетен плакет на БАН по повод 50-годишнината си

Вторник, 18 Април 2017

50 DSC_0194Институтът по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика „Акад. А. Балевски“ – БАН чества 50 години от основаването си днес в Големия салон на Българската академия на науките. Събитието беше тържествено открито от директора на института проф. дтн Людмил Дренчев. „Гордеем се с постиженията на създателите на нашия институт акад. Ангел Балевски и чл.-кор. Иван Димов. От 1967 г. до днес са регистрирани 158 патента и авторски свидетелства, а 30 държави от целия свят използват продукти, разработени от учени в института“, каза в словото си проф. Дренчев.

50 DSC_0201Той допълни, че в САЩ девет завода използват в производството си български машини, разработени с помощта на специалистите на института. Отговорни детайли, влагани в автомобилите висок клас на марките „Фолксваген“ и „Мерцедес“, се произвеждат само и единствено по български метод и с машини родно производство.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи на директора на Института по металознание Почетен плакет на БАН за изключителни постижения в науката и по случай неговата 50-годишнина. 50 DSC_0151_copy

„Вашият институт доказва полезността на науката, като научно-приложните разработки достигат успешно до промишлеността. Вие сте блестящ пример, че науката трябва да бъде подкрепяна, защото без наука няма просперираща държава“, с тези думи акад. Ревалски връчи наградата на проф. Дренчев. Той допълни, че основателят на института акад. Ангел Балевски, като председател на БАН, е извел Академията до висоти в световната наука.

50 DSC_0145На тържественото събрание в Големия салон на БАН присъстваха и зам.-председателите на Академията чл.-кор. Васил Николов, чл.-кор. Константин Хаджииванов и чл.-кор. Костадин Ганев, главният научен секретар на БАН проф. дбн Евдокия Пашева, представители на САЧК и директори на институти на БАН.