facebook

БАН награди Нобеловия лауреат по физика проф. Хироши Амано с Отличителен знак

Четвъртък, 13 Април 2017

Nobel-DSC09001Нобеловият лауреат по физика проф. Хироши Амано (Director, Center for Integrated Research of Future Electronics (CIRFE), Institute of Materials and Systems for Sustainability (IMaSS), Nagoya University) получи Отличителния знак на Председателя на Българската академия на науките за изключителни постижения в световната наука.

Nobel-DSC08970Проф. Амано е японски физик и изобретател, носител на Нобелова награда за физика за 2014 г. за изобретяването на ефективни сини светодиоди, дали възможност за създаването на ярки и енергеспестяващи източници на бяла светлина.

„Вашето изобретение се използва вече 20 години и е от голямо значение за развитието на физиката и електрониката. Вие сте пример за това, че дългогодишният и упорит труд на учения се възнаграждава.“ С тези думи председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи отличието на проф. Амано.

На церемонията, която се проведе на 12 април в БАН, присъстваха представители на ръководството на Академията и водещи физици. От японска страна участваха д-р Мичинари Хамагучи, председател на Японската агенция за наука и технологии (JST), Н. ПР. Шиничи Яманака, посланик на Япония в България, Хиротака Ямада от Министерство на образованието, културата, спорта, науката и технологията на Япония (MEXT), д-р Т. Ичиока (JST), г-н Нобумаса Цуцуй и г-жа Йоко Цуцуй, представители на компания „Токайски медицински продукти“.Nobel-DSC08962

Проф. Амано и представителите на японската делегация участват в българо-японски семинар на тема „Наука, технологии и иновации и обществата на бъдещето“, който се провежда днес в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.