facebook

Проекти в областта на математиката и информатиката представят 110 ученици от цялата страна на пролетна конференция в Боровец

Понеделник, 10 Април 2017

bas new_logoПредседателят на БАН акад. Юлиан Ревалски участва в откриването на 46-тата пролетна конференция на Съюза на математиците в България, която се провежда от 9 до 13 април в к.к. „Боровец“. Тази година форумът е посветен на 100 години от рождението на професор Ярослав Тагамлицки, изтъкнат български математик с огромен принос за развитието на науката и образованието в България.

Официалното откриване на конференцията се състоя на 9 април в  хотел „Самоков“. Учители с най-голям принос в откриването и развитието на млади таланти в областта на математиката и информатиката ще получат наградите на Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и СМБ. Програмата на конференцията включва научни съобщения, доклади, дискусии, представяне на европейски образователни проекти и квалификационни курсове за учители.

В рамките на форума ще се проведе 17-тата ученическа секция на Ученическия институт по математика и информатика. Традиционно в Ученическата секция участват ученици, представящи авторски разработки в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Тази година секцията събира 110 участници, които ще представят 72 проекта (20 по математика и 52 по информатика и ИТ). Те са ученици от математически, профилирани гимназии и средни училища от 22 града на страната.

Ученическата секция е една от двете ежегодни конферентни сесии, организирани от Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ).

Информация за научната програма на 46-тата Пролетна конференция на СМБ може да намерите тук: http://www.math.bas.bg/smb/2017_PK/index.html