facebook

Българо-японски семинар за наука и технологии се провежда в София

Петък, 07 Април 2017

bas new_logoБългаро-японски семинар на тема „Наука, технологии и иновации и обществата на бъдещето“ ще се проведе на 13 април 2017 г. от 9.30 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Нобеловият лауреат по физика за 2014 г. проф. Хироши Амано ще говори за ролята на сините светодиоди (LED светлини) и електрониката на бъдещето за изграждане на устойчиво общество.

Целта на форума е да се осъществят контакти между български и японски научни институции и университети, да се идентифицират приоритети за развиване на двустранно сътрудничество в различни области на науката, иновациите и технологиите.

На 12 април 2017 г. в Българската академия на науките ще се състои официална церемония за връчването на Отличителния знак на Председателя на БАН на проф. Хироши Амано (Director, Center for Integrated Research of Future Electronics (CIRFE), Institute of Materials and Systems for Sustainability (IMaSS), Nagoya University). От японска страна ще участват и д-р Мичинари Хамагучи, председател на Японската агенция за наука и технологии (JST), Н. ПР. Шиничи Яманака, посланик на Япония в България, Хиротака Ямада, представител на Министерство на образованието, културата, спорта, науката и технологията на Япония (MEXT), д-р Т. Ичиока (JST) и други.

Програмата на семинара може да видите docxТУК