facebook

Изложбата „Християнско изкуство от България“ на НАИМ - БАН гостува в Националния музей на Княжество Лихтенщайн

Петък, 07 Април 2017

2 VaduzИзложбата „Християнско изкуство от България“ беше открита на 5 април 2017 г. във Вадуц в Националния музей на Княжество Лихтенщайн. Изложбата е организирана съвместно от Посолството на Република България в Берн, Националния археологически институт с музей - БАН, Националния музей на Княжество Лихтенщайн и почетния консул на Република България в Княжество Лихтенщайн.

Представени са широка гама от експонати на християнското изкуство от IV до XIX век, които илюстрират определен аспект от богатата история на България. Експонатите са от колекцията на Националния археологически институт с музей – БАН и ще бъдат изложени в Националния музей на Княжество Лихтенщайн до 27 август 2017 г.

Специални гости на тържественото откриване на изложбата бяха принцеса Софи фон и цу Лихтенщайн и Симеон Сакскобургготски, придружаван от съпругата си Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела Сакскобургготска. 3 Vaduz

Присъстваха и представители на новоизбраното правителство на Княжество Лихтенщайн, депутати, изтъкнати представители на научните и културните среди, бизнеса, приятели на България, представители на българската общност в Княжество Лихтенщайн и Конфедерация Швейцария, заместник-кмета на гр. София, г-н Тодор Чобанов, както и почетния консул на Р България за кантон Цюрих, г-н Феликс Фишер.

Изложбата беше открита от проф. Райнер Фолкоммер, директор на Националния музей на Лихтенщайн и от посланика на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн д-р Меглена Плугчиева.

Приветствие по повод откриването отправиха заместник-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов, д-р Ренате Волвенд – президент на Фондацията за Националния музей на Княжество Лихтенщайн, и д-р Хелмут Шверцлер, почетен консул на Република България в Княжество Лихтенщайн.

„Националният археологически институт с музей – БАН притежава едни от най-големите колекции на Балканския полуостров, събирани от 1892 г. до днес. В тях са включени и разнообразни предмети от ритуалната дейност на източноправославната църква. Част от най-ценните са представени тук в малка, но много атрактивна експозиция. Ръководството на Българската академия на науките подкрепи идеята за организиране във Вадуц на изложбата „Християнско изкуство от България“. Тя вече е реализирана и днес се радваме на големия интерес при нейното откриване “, каза в словото си по време на откриването заместник-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов.