facebook

Опознай традициите на Сурва и Василица в Националния етнографски музей

Iefem-21Събитията за опознаване на народните празници в България, част от кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ продължават на 21 януари в Националния етнографски музей с представянето на пернишкия обичай Сурва и ромския празник Василица. За първи път в България, в музея ще бъдат представени заедно българския обичай и ромския празник, които се провеждат по едно и също време в годината – 13 и 14 януари.

Прочети още...

Представяне на „Древна Тракия през I хил.пр. Христа: икономика, политика, общество, култура“, том 21 от академичната поредица Thracia

Петък, 13 Януари 2017

Thracia 21Институтът за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ има удоволствието да Ви покани на представянето на том 21 на академичната поредица Thracia на тема „Древна Тракия през I хил.пр. Христа: икономика, политика, общество, култура“. Томът е подготвен и излиза от печат по общоакадемичния проект „Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността“ на БАН, І-ва част, финансирана от дарение на г-н Петър Манджуков. Представянето на тома ще се състои на 18 януари 2017 г. в Големия салон на Българската академия на науките ( ул. „15 ноември“ №1) от 11.00 часа.

Прочети още...

Декларация от Общото събрание на Българската академия на науките

Вторник, 10 Януари 2017
bas new_logo

ДО 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ 

НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ПРЕЗИДЕНТА 

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО 

НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Д Е К Л А Р А Ц И Я

ОТ

ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА

БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Общото събрание като ръководен орган на Българската академия на науките напълно подкрепя справедливия протест на учениците и преподавателите от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” под надслов „Не пипай моята гимназия”.

Прочети още...

Публична академична лекция на тема: „Исторически корени и съвременни измерения на албанския въпрос на Балканите“

Петък, 13 Януари 2017

instittut po_balkanistikaНа 17 януари 2017 г. (вторник) от 16:00 ч. в Института за балканистика с Център по тракология на ул. „Московска" № 45 доц. д-р Марияна Стамова ще изнесе публична академична лекция на тема: „Исторически корени и съвременни измерения на албанския въпрос на Балканите".

Прочети още...

Общото събрание избра новите заместник-председатели на БАН

Понеделник, 09 Януари 2017

bas new_logoНа заседание на 7-то Общо събрание на БАН, проведено днес, 9 януари 2017 г.,  бяха избрани новите заместник-председатели и главен научен секретар на Българската академия на науките.

Прочети още...

ЗАПОЧНА КАМПАНИЯ „БАН ПРЕДСТАВЯ СВОИТЕ ИНСТИТУТИ“

Четвъртък, 12 Януари 2017

IBБългарската академия на науките започна кампания „БАН представя своите институти“, която цели да покаже дейността на институтите на Академията. Сред целите на тази инициатива е да се привлече вниманието и на младите хора към науката и изследователската дейност, обяви при откриването председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Прочети още...

Изложба, посветена на на 180-ата годишнина от рождението на Нестор Марков

Петък, 06 Януари 2017

NestorMarkov copy_copyИзложба, посветена на на 180-ата годишнина от рождението на Нестор Марков, се открива на 10 януари 2017 г. в 16:30 часа в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Сред организаторите са Институтът по математика и информатика – БАН, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Институтът за исторически изследвания – БАН, Централната библиотека на БАН и др.

Прочети още...

Националният събор в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики на UNESCO

Четвъртък, 12 Януари 2017

2015 - 12016 година ще бъде запомнена от специалистите от ИЕФЕМ – БАН с едно от най-големите техни постижения в опазването на културното наследство на световно равнище. Националният събор на българското народно творчество в Копривщица бе вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на UNESCO.

Прочети още...

Изложба „80 години от основаването на „Бистришка четворка“

Четвъртък, 05 Януари 2017

1234Националния етнографски музей открива изложба под надслов „80 години от основаването на Бистришка четворка“ на 6 януари 2017 г. от 18:00 часа в малкото фоайе на музея (ул. „Московска“ 6А).

Освен с първото читалище в Софийска околия и с Бистришките баби, Бистрица е известна и с „Бистришка четворка“. През 2016 година се навършват 80 години от основаването на първият оркестър за народна музика, наречен по името на селото. Музикалният квартет е основа за създаването на настоящия Оркестър за народна музика на Българско национално радио. Те са първите инструменталисти, засвирили в група и по този начин дали начало на оркестрово изпълнение на фолклорна музика. Дотогава народните инструменти са използвани основно за солови изпълнения.

Прочети още...

Астрономически календар 2017 на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория

Вторник, 10 Януари 2017

coritsa calendar_bigАстрономически календар 2017 на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория съдържа информация за различни астрономически явления през 2017 година. Включени са данни за Слънцето и за Луната, за слънчевите и за лунните затъмнения, за условията на видимост на планетите от Слънчевата система и на някои по-ярки комети.

Прочети още...

БАН е домакин на Национална олимпийска конференция по природни науки и иновации

Вторник, 20 Декември 2016


DSC 0095Oлимпийски състезатели от цял свят се събират в България, за да създадат глобална мрежа

Няколко поколения български олимпийци по природни науки, повечето от които носители на златни медали и престижни отличия от международни състезания, участват във втората Национална олимпийска конференция по природни науки и иновации, която започна днес, 20 декември 2016 г., в Големия салон на Българската академия на науките. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и председателят на Съюза на математиците акад. Петър Кендеров откриха двудневното събитие, което се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Прочети още...