facebook

Изложба "Коледа в символи и знаци" организира ИЕФЕМ - БАН

Сряда, 11 Декември 2013

koleda v simvoli i znaci posterНа 13 декември 2013 г. (петък), в 17 часа, в залите на Националния етнографски музей (пл. „Александър I” 1), ще бъде открита изложбата „Коледа в символи и знаци”.

Защо нашите прадеди са месили питка в навечерието на Коледа и какво са имали предвид когато са я шарели с тестени прътчета, топчета и кръстчета? Изложбата „Коледа в символи и знаци” предлага своеобразен прочит на пластиката върху обредните коледни хлябове. С помощта на най-различни етнографски експонати са показани в разгърнат вид две от най-важните за българина истини: че е християнин и че е земеделец. Ето защо в навечерието на Рождество Христово той се моли за „хляба насъщен”. И тъй като е стопанин, орач, българинът отдава дължимото уважение и почит на Бога, нивата, ралото, воловете, т.е. на всичко онова, без което е невъзможно неговото съществуване.
Куратор: гл. ас. д-р Елена Водинчар, ИЕФЕМ - БАН
 
В откриването на изложбата ще вземе участие фолклорна група към 58 ОУ „Сергей Румянцев” – София. Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Национална художествена галерия.
koleda v simvoli i znaci poster 1